Wat is
Loyly?

Heeft u al van de term “LÖYLY” gehoord?
Als fervente sauna-bezoeker allicht wel. Loylo

Löyly komt uit het Fins en betekent vrij vertaald “water dat op de stenen verdampt”.

Door water over de hete saunastenen te gieten zorg je voor een stoomstoot en verhoog je kortstondig de temperatuur en luchtvochtigheid in de sauna.

Löyly maakt deel uit van het saunaritueel in Finland. Doorgaans is een temperatuur van 65-70°C ideaal om optimaal van de temperatuurschommelingen van de löyly te genieten. Bij hogere temperaturen zal het wellicht veel te warm aanvoelen en niet aangenaam meer zijn.

Om je zintuigen nog meer te prikkelen kan je een bos berkentakken vooraf in je löyly water laten trekken. Een andere optie is om aroma’s toe te voegen aan het water.

Löyly is een manuele ervaring die niet te vergelijken is met automatische verneveling of automatische verdampers. Wanneer je een langdurigere, hogere luchtvochtigheid wil bekomen dan stel je de kachel in op een lagere temperatuur (bv. 50-60°C) en giet je vaker water over de stenen of maak je gebruik van sauna verdampers. Hiervoor is het aangeraden een saunakachel te hebben met een grote steenkorf en veel saunastenen, of geautomatiseerde systemen die de luchtvochtigheid beheersen. Lees onze blog over saunakachels voor meer info hierover.

foto copyright Sauna from Finland.Wil je meer sauna nieuws, tips & tricks, trends, inspiratie en algemene sauna informatie ontvangen? 

Lees hier onze andere artikels of abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte!

Heb je een vraag over sauna producten?

Stel ze dan meteen hier!


Nieuwsbrief

Abonneer op onze nieuwsbrief

Adres

Beyntellus 20
2360 Oud-Turnhout
België

BLOG ARCHITECTEN

SERVICE-AANVRAAG

Contact

E-mail: info@reindeer.be
Tel: +32 (0) 14 40 50 50
BTW: BE 0825.880.269

Openingsuren

ENKEL OP AFSPRAAK
maandag tot vrijdag:
10:00-13:00 14:00-17:00
zaterdag & zondag gesloten.

Boek nu uw afspraak online